Over de campagne

VIER VOETERS wil de ernstigste dierenwelzijnsproblemen bij het houden van ganzen en eenden beëindigen: het levend plukken en het onder dwang voederen. Bestaande verbodsbepalingen voor levend plukken en dwangvoederen in de Europese Unie sluiten de import en verkoop van vlees, dons en andere producten van geplukte en vetgemeste dieren niet uit. Aangezien doeltreffende wetten die deze gruwelijke productiemethoden verbieden, vooralsnog ontbreken, heeft VIER VOETERS zich er de laatste jaren op gericht om bij outdoor-merken zoals The North Face, Patagonia en Mammut aandacht te vragen voor deze dierenwelzijnsproblemen. VIER VOETERS liet zien dat er, ondanks verklaringen en garanties van de leveranciers, groot dierenleed achter de productie van dons schuilgaat. Met eerdere campagnes verbeterde VIER VOETERS de levens van ganzen en eenden in Hongarije en Polen. Veel boerderijen in deze landen hebben besloten met het levend plukken te stoppen. De producenten die aangegeven hebben compleet gestopt te zijn met elk aspect van de productie van foie gras en levend plukken en die ingestemd hebben met uitgebreide, onaangekondigde en onafhankelijke controles, staan op onze positieflijst van ganzen- en eendenbedrijven.

Aangezien veel outdoor-merken dons in hun producten verwerken, roept VIER VOETERS hen op om verantwoordelijkheid te nemen en dierenwelzijn te garanderen in hun productieketen en daarmee de gruwelijkheden van het levend plukken en dwangvoederen uit te sluiten. Hiervoor is de volledige traceerbaarheid van de productieketen (ouderdier tot eindproduct) absoluut noodzakelijk. Onderdeel hiervan zijn onaangekondigde jaarlijkse inspecties om ervoor te zorgen dat de claims van de boerderijen, slachthuizen en wasserijen, die deel uitmaken van die keten, worden geverifieerd en betrouwbaar zijn. De volgende aspecten zijn voor het houden van de dieren van belang: gezondheid, een vrije uitloop, een geschikte bodem en toegang tot voedsel en water. Parallelproductie, waarbij in een deel van de toeleverketen zowel dierenleedvrije als gruwelijke praktijken tegelijktijdig plaatsvinden, moet zoveel mogelijk worden vermeden. Parallelproductie op boerderijen wordt niet geaccepteerd, omdat boerderijen die levend plukken en dwangvoederen niet als dierenleedvrij kunnen worden beschouwd. Parallelproductie bij slachthuizen of wasserijen wordt getolereerd, mits er maatregelen genomen worden om vermenging te voorkomen. In een ideale situatie worden ook slacht- en transportvoorwaarden gereguleerd en gecontroleerd. Alleen door volledige traceerbaarheid van het dons, van ouderdieren tot aan het eindproduct, kan gegarandeerd worden dat het dons van dieren afkomstig is die tijdens hun leven niet zijn geplukt of gedwangvoederd.

Bekende merken zoals Patagonia, Fjällräven, Mountain Equipment en The North Face hebben eigen dierenwelzijns- en traceerbaarheidssystemen ontwikkeld. Deze worden ook aangeboden aan andere merken en leveranciers binnen hun productieketen. Patagonia’s Traceable Down Standard (TDS) en de Responsible Down Standard (RDS) van The North Face beslaan de volledige keten en waarborgen de hoogste dierenwelzijnsstandaarden. VIER VOETERS is verheugd over deze aanpak en beschouwt het als een veelbelovende stap voor de donsindustrie. De mogelijkheid voor andere outdoor-merken on deze traceerbaarheidsstandaarden over te nemen, zal ervoor zorgen dat in de toekomst meer merken hun verantwoordelijkheid nemen en inzicht in hun productieketen krijgen. VIER VOETERS is lid van de toetsingscommissie voor beide standaarden en onderhandelt actief met alle stakeholders voor verbeteringen op alle niveaus

http://www.vier-voeters.nl/campagnes/productiedieren/ganzen/

Over VIER VOETERS

VIER VOETERS streeft naar een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. Wij zijn daarbij de sterke, wereldwijde en onafhankelijke stem voor dieren die onder directe invloed van mensen staan, zoals zwerfdieren, proefdieren, productiedieren, wilde dieren en huisdieren. VIER VOETERS heeft vijf opvangcentra voor beren en twee opvangcentra voor grote katachtigen, waarvan één in Nederland (Nijeberkoop). Daarnaast bieden we noodhulp aan dieren in gebieden die door (natuur)rampen zijn getroffen. Intensief (inter-)nationaal lobbyen maakt ook deel uit van de werkwijze. Ons werk is gebaseerd op gedegen onderzoek en wetenschappelijke ervaring. VIER VOETERS heeft kantoren in Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Nederland, Roemenië, Zuid Afrika, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de VS.

www.vier-voeters.nl